15:00 – 15:10 Trygghetsboende med Nyinnovativt energitänk #nynäshamn #bopol #ösmo #sorunda #storavika #hgfnynas #estöv1 #nynpol

I Västerås färdigställer vi 96 st trygghetsbostäder fördelat på 2 huskroppar i det attraktiva området Öster Mälarstrand. Vi ska bygga ett trygghetsboende uppfört som plusenergihus. Mälardalens Högskola har genom ett forskningsprojekt tagit fram en omräkningsfaktor där vi kan bygga ett plusenergihus med fjärrvärme istället bergvärme. Energiflödets bild kommer vara densamma oavsett uppvärmningsmetod. Vi utvärderar i detta projekt om det, ur miljösynpunkt, är bättre att använda fjärrvärme istället för bergvärme. Dessutom har vi större avsättning för egenproducerad energi. Därav ska vi på Sveafastigheter vara med och utveckla framtidens energieffektiva hus.

Det kommer vara ca 450 stycken solpaneler på taket. Utöver detta kommer vi ha andra energieffektiva lösningar för att få huset att bli plusenergihus. Byggbranschen bidrar till stor del av allt koldioxidutsläpp och detta vill vi på Sveafastigheter vara med och minska.

Vår vision är ett trivsamt och levande område. De boende kommer ha tillgång till en gård med odlingslådor och lekstockar för barnbarn som skulle vilja komma på besök eller liknande. Det finns även tillgång till sittplatser med bänkar och bord samt en grillplats och boulebana samt en schakt plan.